Romania vrea infiintarea unei agentii europene pentru dezvoltare rurala

Romania ar putea propune infiintarea unei noi agentii europene care sa se concentreze pe dezvoltarea rurala si care ar putea avea sediul la Bucuresti, a declarat sambata la TVR 1 ministrul de externe Teodor Baconschi.

Seful diplomatiei romane a fost intrebat, intr-un interviu la TVR 1, ce sedii de agentii europene ar putea gazdui Romania, dupa ce tara noastra a pierdut oportunitatea in cazul Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor din Energie (ACER) si dupa ce presedintele Traian Basescu s-a aratat nemultumit de acest fapt, subliniind ca este esential ca la Bucuresti sa se gaseasca un sediu al unei astfel de agentii.

Baconschi a atras atentia ca Romania nu „ar trebui sa isi faca iluzii” ca se vor infiinta in viitorul apropiat o serie de astfel de noi agentii europene.

„Tendinta la nivel european nu este sa se creeze prea multe agentii prea curand, dar meritam sa gazduim o agentie serioasa la Bucuresti”, a spus ministrul.

„Am putea propune in curand crearea unei agentii europene pentru dezvoltare rurala. Exista un proces de reflectie interna in MAE, nu este inca un proiect oficial”, a declarat Teodor Baconschi. Rugat sa precizeze un termen la care tara noastra ar putea face aceasta propunere, Baconschi a spus ca nu doreste sa anticipeze.

In ceea ce priveste esecul Romaniei de a obtine sediul ACER, Baconschi a spus ca nici celelalte state europene nu au obtinut din prima incercare un sediu si ca acest rezultat mai slab al Romaniei trebuie vazut comparativ.

Totodata, Baconschi a evidentiat ca odata ce Bucurestiul va deveni un oras cu adevarat la standarde europene, in ceea ce priveste de exemplu poluarea sau infrastructura, atunci si capitala Romaniei va obtine gazduirea sediului unei agentii europene.

Traian Basescu a declarat in decembrie, la ceremonia de instalare a noului ministru de externe Teodor Baconschi, ca nu i-a placut ca Romania a declansat prea tarziu interventiile pentru obtinerea gazduirii la Bucuresti a sediului Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor din Energie.

„Nu mi-a placut faptul ca am declansat foarte tarziu interventiile noastre pentru a obtine sediul Agentiei de Reglementare pentru Energie la Bucuresti, iar cand ne-am trezit, cele sase tari care nu erau inca angajate de partenerii nostri, toate au fost partenerele noastre, dar ne mai trebuiau doua si am actionat prea tarziu”, a spus Traian Basescu la sediul Ministerului de Externe.

„Am convingerea ca vom tine cu multa atentie agenda in 2010 si trebuie sa ne propunem ca obiectiv ca o institutie europeana sa isi gaseasca un sediu la Bucuresti”, a atras atentia presedintele.

Statele UE au decis la inceputul lunii decembrie ca Slovenia sa gazduiasca sediul agentiei europene de reglementare in domeniul energiei, dupa ce Romania anuntase din primavara ca doreste gazduirea acesteia. In afara de Slovenia si Romania, pentru gazduirea ACER a mai concurat si Slovacia.

sursa: ziare.com

Anunțuri


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s