Cum va arata impozitul pe avere?

Averile mari si foarte mari sunt impozitate in mai multe state din Europa, iar prin modificarea sistemului fiscal s-ar putea asigura un plus de venituri si pentru bugetul de stat din Romania.

Proiectul de lege pe care deputatul PSD Mugurel Surupaceanu il va inainta Camerei Deputatilor propune instituirea impozitului anual asupra averii persoanelor fizice, cu incepere din anul 2010, un impozit care s-ar calcula in functie de patrimoniul detinut de persoana fizica sau familie.

„Impozitul anual pe avere va fi in cuantum de 0,50 % pentru valoarea averii nete detinute, care depaseste pragul de 500.000 euro in echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecarui an fiscal de referinta (dupa deducerea unor sume – conform metodologiei ce va fi prevazuta in normele de aplicare).

Persoanele fizice rezidente vor plati impozit anual pe avere pentru patrimoniul net detinut in tara si in strainatate iar cele nerezidente pentru patrimoniul net detinut in Romania, cu conditia respectarii conventiilor internationale pentru evitarea dublei impuneri”, se arata in proiectul de lege al social democratului Mugurel Surupaceanu, remis Ziare.com.

Ce scapa de impozitare?

Potrivit aceluiasi proiect de lege, care are ca scop aducerea de bani la buget pentru majorarea pensiilor, ar face obiectul exonerarii de la plata impozitului pe avere:

a) cladirile apartinand patrimoniului cultural national;
b) mobilierul uzual al locuintei de domiciliu, cu exceptia antichitatilor;
c) drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuala apartinand
contribuabilului sau mostenitorilor, care nu au facut obiectul vreunei cesiuni;
d) plasamente financiare : titluri de plasament, bonuri de trezorerie,
contracte de asigurari de viata si altele asimilate;
e) renta viagera;
f) pensia privata capitalizata;
g) partile sociale si actiunile detinute la societatea comerciala la care
persoanele fizice isi exercita activitatea de baza;
h) masini si utilaje agricole precum si constructii agricole.

„Opinez ca la stabilirea impozitului pe avere datorat sa se ia in calcul si datoriile care greveaza bunurile ce compun patrimoniul, impozitele si taxele deja platite pentru aceste bunuri, precum si sa se procedeze la aplicarea unor deduceri personale si in functie de numarul copiilor si numarul persoanelor in varsta sau cu dizabilitati, dupa caz, aflati in ingrijire”, se mai arata in document elaborat de Surupaceanu.

Ce tari europene mai au impozit pe avere?

In Franta, taxa de solidaritate aplicata pentru activele de peste 770.000 de euro variaza intre 0,55 % si 1,80 %.

In Elvetia, taxa anuala pe avere este perceputa la nivelul fiecarui canton. Rezidentii platesc anual taxe pe avere in functie de totalitatea bunurilor pe care le detin in Elvetia. Cei care nu sunt rezidenti platesc o taxa pe avere anuala pe bunurile derivate de la intreprinderile si imobilele situate in Elvetia. Indivizii a caror avere este sub un anumit prag sunt scutiti de la plata acestei texe. Taxa anuala pe avere se situeaza in jurul procentului de 1,5 % in majoritatea cazurilor.

In Danemarca este impozitat suplimentar orice venit anual mai mare 45.000 de euro, pentru care se aplica un impozit pe venit de 59%, in timp ce in Suedia taxa pe venit variaza intre 31%, pentru venituri anuale mai mici de 23.000, si 56%, pentru toate veniturile care trec de 374.000 coroane, echivalentul a 366.000 euro.

Un sistem asemanator de impozitare a averilor este practicat si in Ungaria. Vecinii nostri sunt obligati sa plateasca o taxa de lux pentru orice locuinta mai valoroasa de 100 milioane forinti, echivalentul a 375.000 euro. Aceasta taxa se aplica suplimentar fata de impozitul pe cladiri datorat autoritatilor locale.

sursa: ziare.com

Anunțuri


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s