Pastele blajinilor…prilej de reculegere?!?

cimitirul central

La o saptamana de la Paste, romanii ortodocsi, cel putin in Constanta, comemoreaza memoria celor apropiat,i trecuti in nefiinta. Cu obiceiul asta ne-am nascut, crescut, ne crestem copii si nepotii. Se merge la cimitir, la mormantul familiei (gest de continuitate si stabilitate a neamului), se citeste de catre un preot, o slujba de pomenire, dupa care se ciocnesc oua rosii, se mananca ceva traditional de sezon, se spun povesti despre cei trecuti in nefiinta, BLAJINI, se imparte de pomana.

Sunt roman ortodox, cu certificat de nastere si carte de identitate in Constanta asa ca am si eu loc de veci in Cimitirul Central, proprietate personala, cu bunici si parinti inmormantati aici.  Platitor de taxa anula , sunt NEMULTUMIT de administratie, ori de cate ori  merg la mormant. Cred ca nu intereseaza pe nimeni! Dintr-un loc unde se afla toate valorile orasului si ar fi trebuit sa arate frumos, s-a facut o afacere de vanzare a tuturor aleilor si potecilor, posibile a servi de mormant. Nu exista, un plan, o simetrie, vreo ordine, curatenie, apa curenta e.t.c. Gardul prabusit acu 3 ani a fost „inlocuit  provizoriu” de unul din fier beton.

Azi, lume multa; unii intra, altii ies, vanzatorii de flori si lumanari nu au timp sa-si frece mainile, doar maresc pretul. Atat de mare este aglomeratia ca numai de reculegere nu poate fi vorba. Cred ca in cele doua zile tot orasul trece pe aici! La iesire, direct intr-o intersectie hiper-aglomerata, doi politisti cu motocicletele parcate pe scuarul pentru carucioarele handicapatilor europeni, de la circulatie fiind, incurca cu bonomie circulatia (cine i-o fi imbracat si pe astia?). In cimitir, lucru bun, cativa body- guarzi (nu lasa mortii sa plece?), mai putini cersetori ca in alti ani, coplesiti de numarul prea mare de vizitatori darnici si de soarele de mai.

O concluzie: nu stiu cum este in celelalte cimitire, dar daca se mai fac vreo zece  morminte noi pentru personalitatile cu multe OI pripasite in acest oras, nu vom mai avea cum sa mergem la mortii nostri. Merg in Mamaia, la plaja, ca sa va dau poate vreo   veste de bine din aceasta romaniadebine!

sursa foto:

Anunțuri

2 comentarii on “Pastele blajinilor…prilej de reculegere?!?”

  1. romaniadebine spune:

    Multumesc! Dar la 58 de ani tot imi mai permit sa copilaresc scriind cate ceva cand simt ca da pe afara!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s