Cine nu are batrani, sa-si cumpere!

batrani

Intelepciunea unui popor bimilenar se gaseste, cel mai bine, concentrata in proverbe. Cel din titlu, este unul, care in ultimii ani a devenit o gluma proasta. Pretuirea traditionala a celor in varsta, este astazi o batjocura pentru statul modernizat, europenizat, condus de cel ce nici de propria mama nu  prea a avut grija. Contraziceti-ma daca ati auzit altfel! Bataia de joc a inceput de mult,

atunci cand desfiintand industria, armata, cercetarea, prin trecerea  angajatilor la pensie la o varsta mult prea tanara. Am facut din oameni bine calificati, in deplina putere de munca,  pensionari buni de comentat etapa de fotbal in Cismigiu.

Culmea nesimtirii, tot aceastia sunt considerati vinovati, ca sunt prea multi, consuma si nu produc. De aici si pana la nesimtirea angajatilor fata de cei handicapati, bolnavi irecuperabil nu mai este decat un pas, cel lasat la liberul arbitru al celor 7 ani de acasa. Avem exemple multe si dureroase cu oameni de toata isprava, injositi si umiliti de needucatii cu functii, mai ales politice, care se cred nemuritori pusi la impartitul bucatelor

Pana si impartitul biletelor de tratament, absolut necesar dupa o anumita varsta, devine o modalitate de a li se induce un stres inutil, prilej de o mica ciupeala a functionarilor  pusi sa le distribuie.

Acum12 ani am avut mama cu un handicap dat de o boala incurabila, progresiva si desi anii treceau si boala, clar evolua spre deznodamantul fatal, eram obligati sa mergem cu ea in brate pe la comisii care sa constate ce? Ca un om care  a muncit o viata trebuie umilit, in ultimile lui momente, ca trebuie sa-si doreasca ca pe o izbavire sfarsitul.

Ororile nazismului au fost adevarate, facute de criminali impotriva oamenilor lipsiti de aparare. Azi este mai usor sa tai pensii, sa inchizi spitale. sa „modernizezi sistemul” astfel incat. daca tot nu vrem sa emigram, macar sa ne dorim sfarsitul aici cat mai repede posibil.

Despre chinul socrului meu rapus de boala  Alzheimer, anul trecut, nu vreau sa-mi amintesc. Veneau seara in casa cate trei reprezentanti de la comisia de handicap, pentru a li se reduce cuantumul acordat de lege, printr-o hotarare de consiliu local Sibiu. Cateva concedii facute la socrii ne-au trebuit pentru a obtine actele necesare unor amarate de ajutoare de handicap, in primul rand de recunoastere a bolii ca necesitand insotitor.

Functionarii nu lucreaza pentru omul in suferinta, ci pentru a face economii la fondurile alocate. Este o mizerie in sistem, care pe cei in suferinta ii termina daca nu au ajutorul real al familiei. Ganditi-va ca toti ne dorim sa traim cat de mult ne este firul vietii, ganditi-va ca ei au fost ca noi, iar noi dorim sa le ajungem urma, dar in conditii de mai bine intr-o romaniedebine!

sursa foto:

Anunțuri

2 comentarii on “Cine nu are batrani, sa-si cumpere!”

  1. maya spune:

    Da, nu e drept…..Facem eforturi sa ne strecuram printre legi si ordonante de urgente, ca sa supravietuim decent ( de fapt ne amagim, in speranta de mai bine ), prin labirintul de reglementari care nu te duc niciodata direct spre tinta propusa…sistemul nou, altoit pe cel vechi functioneaza haotic…..si intre timp trebuie sa inveti sa ai rabdare, sa stai la cozi ca sa obtii informatii, sa accepti ca pentru unii se poate iar pentru altii nu prea, sau , eventual cu ” stimulente” poti netezi calea spre mult dorita solutionare a problemei……si mai inveti sa taci, sa rabzi, sa te inclini uneori, sa dilati la maximun limita de toleranta personala…..ca sa ai , in sfarsit, satisfactia lucrului implinit…..Ai zice ca verticalitatea, respectul, si constiinta fac parte din apanajul unei clase privilegiate, exclusiviste , la care nu ai acces…..Facem parte din generatia de sacrificiu, care a fost educata sa munceasca bine, sa realizeze multe, sa se ghideze dupa un alt sistem de valori, sa pretuiasca integritatea si onestitatea…..generatie, de care acum, nu mai este nevoie…..pentru ca, contiua sa aminteasca de valorile traditionale ale neamului si de datoria urmasilor de a le pastra cu sfintenie……


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s