Invatamantul, azi da diplome, la toti!

targ educ (1)

Am terminat liceul in1975 dar prin serviciul sotiei, careia in gluma-i spun, sa ia bacalaureatul macar in acest an, am ramas in legatura cu invatamantul preuniversitar. In acest context, dupa mai multi ani, am insotit-o la „Targul de oferte educationale 2013 ” ce se tine in Pavilionul Expozitional, toata saptamana. Standuri multe, oferte multe, program artistic sustinut de elevi, frumos as zice, daca as mai fi la varsta patrunderii in universul cunoasterii adolescentei liceene.

Multi elevi adusi organizat, sa cunoasca despre ce e vorba, multi elevi de liceu gata sa le prezinte oferta, multe cadre didactice, cate trei pe stand, cate 2 ore, plini de solicitudine. O reusita totala se poate spune! Dar eu, zic ca-s carcotas, si-mi pun niste intrebari dinauntrul sistemului. E o batalie dura a liceelor pe absolventii de clasa a-8-a. Sunt mult prea multe unitati de invatamant preuniversitar  si universitar intr-un oras si judet cum e Constanta. Sunt multe forme private de invatamant, cam multe care mananca si ele din bugetul subtire al invatamantului. Exista liceu tehnologic la nivelul satului (comunei?) Ciobanu!

 E bine! O oferta mare si diversificata este buna, duce la crestere calitatii. Gresit, va spun eu! Este prea mare si rasfirata baza educationala. Batalia pe elevi se face in general prin scaderea nivelului educatiei, prin includerea tuturor in aceasta forma de invatamant, fie ca vor si pot, fie ca nu. Nu mai exista o competitie a creierelor, ci a dosarelor. Nimeni nu mai da examene de admitere serioase. O fii bine? Cadrele didactice cu greu isi pot face o catedra la o singura unitate, salariile sunt mici si nemotivante, greu mai gasesti printre profesorii tineri acei dascali dedicati profesiei, acei apostoli (Domnul Trandafir?) Nimeni nu mai poate face educatie moderna rupt in coate si cu burta goala. S-a gresit continuand un sistem mai social si mai permisiv decat cel dinainte de revolutie. S-a vrut un sistem modern si nu prea a iesit- ca in toate domeniile.

In afara capitalismului de cumetrie, nu ne-a iesit nimic european, cu adevarat modern. In agricultura, pamanturile s-au impartit facandu-se agricultura de subzistenta,pe cand toti fac agricultura prin unirea pamanturilor, a mijloacelor de productie si a animalelor. Industria a fost desfiintata prin vanzarea la fier vechi si imprastierea  fortei de munca calificate in Europa. Nu s-a pus decat putin in loc. Nu mai producem pe stoc ca alta data, nu mai producem nimic. S-a rezolvat, am scapat de-o grija! In sanatate,  inchidem spitale si ne gonim medicii buni prin alte tari, de traditie. Ce punem in loc? Cativa rezidenti din tari sarace, care oricand pot parasi sistemul. Dar atentie, am descoperit cum putem pastra forta de munca in tara! Nu o mai calificam ca inainte, ci doar facem un sistem de invatamant producator de diplome de bine intr-o romaniedebine!

Anunțuri

3 comentarii on “Invatamantul, azi da diplome, la toti!”

  1. 9 spune:

    Oamenii needucati sunt mai usor de condus. Cine vrea sa mai aiba de/a face cu oameni greu de condus?

  2. romaniadebine spune:

    Asa-i, mai ales daca sunt posesori de diplome. Dar, ce fel de conducator esti cand te inconjori de nulitati pupi-n curiste?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s